HAJDÚSZOBOSZLÓI CSODA!

 Ez itt a reklám helye:  

Hivatalosan piacgazdaságban élünk. Azt hisszük, hogy a versenyben érdekelt cégek árháborút vívnak a vevők kegyeiért.  De úgy tűnik vannak olyan helyek ahol ez a verseny mintha nem is létezne. Ilyen település Hajdúszoboszló.

A Hajdúszoboszlói csoda definíciója: Különböző olajtársaságokhoz tartozó, egymás közelében található üzemanyagkutak azonos áron kínálják az üzemanyagot úgy, hogy ez az ár magasabb a piaci átlagárnál.  A holtankoljak.hu-n kettő kút árait követhetjük figyelemmel. ( Egy OMV és egy MOL. Úgy tudom, hogy van más kút is, de az nincs rajta a holtankoljak.hu-n.)

A mai napon (2017-12-23) a benzin ára mindkét kúton fillérre azonos: 356.9 forint. Még meglepőbb, hogy a dízelolaj esetén, is azonos az ár: 375,9 forint literenként! Bizonyára véletlenül. Mindkét helyen?!. Véletlenül?! A holtankoljak.hu szerint 2017 51. hetében a benzin országos átlagára 349, 96 forint, a gázolaj átlag ára 361, 74 forint volt. Látható, hogy Hajdúszoboszlón ennél drágábban lehet tankolni. Hozzátartozóim laknak ebben a szép fürdővárosban. Szerintük ez a “csodálatos” véletlen árazonosság nagyon régóta létezik. Lehet, hogy valami “tréfás-huncut-kedves” boszorka tehet erről?

A hajdúszoboszlói csoda más települések  esetén is érvényes.  Véletlenszerűen kiválasztottam településeket az országban. Megnéztem, hogy az egymás közelében található különböző olajtársaságokhoz tartozó kutakra érvényes-e a Hajdúszoboszlói csoda. A felsorolt településeken lehetnek más kutak is. A lista nem teljes. Ugyanis csak szúrópróba szerűen  böktem rá a térképen vidéki városokra, elsősorban kisvárosokra. Az árak minden esetben magasabbak  az országos átlagnál. Biztos, hogy léteznek csodák! Lehet, hogy pénzvámpír boszorkány járja hazánk településeit azért, hogy kizsebelje az embereket? Árak forrása: holtankoljak.hu Dátum:2017-12-23

 • Hajdúböszörmény belterületén
 • Shell: Benzin ára:358,9Ft/L Dízel ára:371,9Ft/L
 • MOL:Benzin ára:358,9Ft/L Dízel ára:371,9Ft/L
 • Tiszaújváros
 • Shell:Benzin ára:360,9Ft/L Dízel ára:378,9Ft/L
 • MOL:Benzin ára:360,9Ft/L Dízel ára:378,9Ft/L

 • Árak forrása: holtankoljak.hu Dátum: 2017-12-24
 • Csorna:Soproni út
 • Shell: Benzin ára:360,9Ft/L Dízel ára:373,9Ft/L
 • MOL: Benzin ára:360,9Ft/L Dízel ára:373,9Ft/L
 • Eger Felnémetújfalú
 • Shell: Rákóczi út. Benzin ára:356,9Ft/L Dízel ára:366,9Ft/L
 • MOL: Rákóczi út 100. Benzin ára:356,9Ft/L Dízel ára:366,9Ft/L Hódmezővásárhely dél:
 • Shell: Hódtó út. Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:363,9Ft/L
 • MOL: Tóalj út. Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:363,9Ft/L
 • Körmend:
 • MOL: Rákóczi Ferenc út: Benzin ára:356,9Ft/L Dízel ára:367,9Ft/L
 • OMV: Rákóczi út Benzin ára:356,9Ft/L Dízel ára:367,9Ft/L
 • Pápa:
 • MOL: Győri út Benzin ára:357,9Ft/L Dízel ára:369,9Ft/L
 • MOL: Jokai út Benzin ára:357,9Ft/L Dízel ára:369,9Ft/L
 • Shell:Cellei út 6. Benzin ára:357,9Ft/L Dízel ára:369,9Ft/L
 • Shell: Cellei út 92. Benzin ára:357,9Ft/L Dízel ára:369,9Ft/L
 • Dunaföldvár:
 • Shell: Előszállási út. Benzin ára:356,9Ft/L Dízel ára:368,9Ft/L
 • MOL: 6-os út. Benzin ára:356,9Ft/L Dízel ára:368,9Ft/L
 • Szigetvár, József A. út:
 • Shell:  Benzin ára:364,9Ft/L Dízel ára:374,9Ft/L
 • MOL:  Benzin ára:364,9Ft/L Dízel ára:374,9Ft/L
 • Gyomaendrőd, Fő út:
 • MOL: Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:371,9Ft/L
 • OMV: Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:371,9Ft/L
 • Esztergom:
 • Shell: Mátyás király út. Benzin ára:360,9Ft/L Dízel ára:364,9Ft/L
 • MOL: Dorogi út. Benzin ára:360,9Ft/L Dízel ára:364,9Ft/L
 • Dombóvár és mellette Kapospula
 • MOL: Dombóvár Köztársaság út 27 Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:372,9Ft/L
 • Shell:  Dombóvár Juhász Gyula u 1. Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:372,9Ft/L
 • MOL: Kapospula Rákóczi út 10  Benzin ára:359,9Ft/L Dízel ára:372,9Ft/L
 Ez itt a reklám helye:  

A településen belüli árazonosság gyakorisága azért különleges,  mert matematikai valószínűség számítással nem lehet ezt a csodát alátámasztani.  Országos szinten az árak akár 60-70 forinttal is eltérhetnek egymástól. A holtankoljak.hu adatait vizsgálva csak Budapesten és annak 50 kilométeres körzetében több mint 40 különböző gázolaj ár, és több mint 50 különböző benzin ár variáció létezik.  A benzin és gázolaj ár variációk nagy száma miatt annak a matematikai valószínűsége, hogy két kúton azonos az ár kevesebb mint ahogyan 1 aránylik a 2000 hez. A vasarlocsapat.hu szerint hazánkban kb. 1600 nyilvános üzemanyag kút található. A valószínűségszámítás szerint egyetlen egy esetben sem fordulhatna elő az, hogy két különböző kúton fillérre azonos ára legyen a benzinnek és a gázolajnak.

Szerintem ez a rengeteg véletlen, vagy csoda, vagy nem csoda. Lehetséges, hogy csoda, ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem vizsgálódik. Lehet, hogy egy csúf boszorka, gyönyörű nővé változtatta magát, és kollektívan elcsavarta a GVH hivatalnokainak a fejét?

Lehetséges, hogy csoda, mert nem tudok arról, hogy a helyi politikusok és parlamenti képviselők tiltakoznának. (Tisztelet a kevés kivételnek.) Teljesen véletlen lehet az is, hogy Hajdúszoboszló esetén az alpolgármester érdekelt az olajipar sikerében. Haloda László az Auroraenergy ügyvezetője. Ki nem találod, hogy mivel foglalkozik ez a cég: Auroraenergy

A furcsaságok nem érnek véget. A hajdúszoboszlói csoda jellemzően a “nagy” olajtársaságok kútjaira érvényes. A Shell-MOL-OMV trió érintett. A “kis” függetleneknél nem találtam példát arra, hogy a piaci átlagárnál drágábban, azonos áron kínálták volna az üzemanyagot egymás  közelében. (Lehet, hogy van rá példa, de nem találtam.)

Az olajipar nem tanul. USA-ban 1890-ben  az olajipar miatt vezették be a trösztellenes törvényeket. Majdnem 130 év telt el azóta. Úgy tűnik, hogy az olajipar továbbra is a régi módszereket alkalmazza, a vásárlók megkárosítása érdekében. Úgy tűnik a kutasok és az olajtársaságok nem akarnak versenyezni.

Nem hiszek a csodákban! Hallottál-e arról, hogy egy jós nyerte meg a főnyereményt!? Nem hiszek a hajdúszoboszlói csodában sem! Ha Te sem hiszel ebben a csodákban, akkor a 10 forintos népszavazásokra szükség van.

Az érintett települések jellemzően kisvárosok. A kisvárosok a rendszerváltás óta eltelt időszak  fő vesztesei, a falvak mellett. Rohamos népességfogyás jellemző ezekre a településekre. Lehetséges, hogy a Hajdúszoboszlói csoda és a települések ellehetetlenülése között ok-okozati kapcsolat mutatható ki. Lehetséges, hogy az itteni vállalkozások számára megoldhatatlan versenyhátrányt jelent az, hogy drágábban jutnak az üzemanyagokhoz, mint mások máshol.

A Hajdúszoboszlói csoda által érintett települések esetén a 10 forintos népszavazásokkal az üzemanyagok ára literenként akár 30-40 forinttal is csökkenthető. Ha ilyen településen laksz, vagy tankolsz akkor lehet, hogy a településed jövője múlik a 10 forintos népszavazások sikerén. Kérlek ezért, hogy anyagilag támogasd a 10 forintos népszavazások sikerét. ⇒TÁMOGATÁS

Szerző: Bíró Zoltán

Kiegészítés: 2017-12-26 E cikkben leírtak kapcsán panasszal fordultam a Gazdasági Versenyhivatalhoz! Őszintén kíváncsi vagyok arra, hogy mit reagálnak.
Kiegészítés: 2017-12-26 A Hajdúszoboszlói csoda című cikkről értesítettem a Hajdúszoboszlói önkormányzati képviselőket. Az Ő esetükben is kíváncsian várom a reakciókat. Felajánlottam Nekik, hogy a válaszukat nyilvánosságra hozom. Különösen kíváncsi vagyok az alpolgármester véleményére.
Kiegészítés. 2018-01-03. 16 óra 18 perc Ismételten emailt írtam a Hajdúszoboszlói képviselőknek.
Kiegészítés. 2018-01-03. 16 óra 25 perc Megkaptam az első választ a Hajdúszoboszlói képviselők egyikétől.

"Tisztelt Bíró úr!

Köszönettel vettem levelét, amely kétségtelenül érdekes dolgot vet fel. Az Ön által említett probléma már nekem is feltűnt, én is úgy gondolom, hogy a háttérben megszületett egy paktum az említett két, de a harmadik kút között is, hogy az árképzés ne a versenyt, hanem a maximált profitot támogassa. Ezt én is felháborítónak tartom, ezért én egy jól bevált és olcsóbb kúton szoktam tankolni Debrecenben.

Viszont úgy gondolom, hogy ez az ügy túlmutat egy önkormányzati képviselő hatáskörén,  Én semmit nem tudok tenni annak érdekében, hogy alakulnak egyes fogyasztási cikkek árai a településen egyes kereskedelmi egységekben. A benzin árképzésének az adótartalma egyébként is jóval nagyobb százalékot tesz ki, mint a kiskereskedelmi árrés. Ezért én fontosnak tartom az adótartalom lecsökkentését is, legalább az Uniós átlagra.

Örömmel veszem, ha továbbra is tájékoztat az akciója részleteiről!

Üdvözlettel: Jónás Kálmán"
Rákerestem Jónás Kálmán Úrra a neten. Meglepődtem: "VANNAK MÉG OLYAN TISZTESSÉGES CIGÁNY EMBEREK, AKIK NEM AZONOSAK A BŰNÖZŐ RÉTEGGEL" – INTERJÚ A JOBBIK SZOBOSZLAI ELNÖKÉVEL", Illetve: Városházi levelek
Kiegészítés. 2018-01-03. 16 óra 57 perc Válaszom Jónás Kálmán Úrnak:

"Tisztelt Jónás Kálmán Úr!

Köszönöm a válaszát.

1.Nyilvánosságra hozhatom-e? Úgy hogy nem veszek el belőle semmit sem.

2. Sajnos jövedéki adóról és az ÁFA-ról nem lehet Magyarországon népszavazást tartani, mert tiltott témakör.

3. Ha lehetne népszavazást tartani az adókról, akkor is az adómódosítás országos szinten kevesebbet hoz. Meghökkentőnek tűnik amit most írtam, ezért megmagyarázom. Az adócsökkentést ellentételezni kell, kiadáscsökkentéssel, vagy más adók emelésével. Ezzel szemben az árrés csökkentése az olajipar profitját csökkenti. Emiatt kevesebb osztalék megy külföldre, így több pénz marad itthon. Több pénz marad bármi más megvásárlására. Amely növeli a keresletet, és ezáltal a GDP-t.

Üdv:Bíró Zoltán"
Kiegészítés. 2018-01-03. 17 óra 17 perc Jónás Kálmán Úr válasza.

"Tisztelt Bíró úr!

Politikai tevékenységem nyilvános, így az ilyen minőségemben megírt leveleim is. Ha gondolja, nyilvánosságra hozhatja.

Jó darabig a szoboszlói Mol kút volt az egyik legolcsóbb a megyében, aztán történt valami, ami az egyik legdrágábbá tette. Azóta pártoltam el a helyi három kúttól. Egy debreceni Shell kúton szoktam tankolni. Olcsóbb, kedves a személyzet.

Értem az érvelését, de jelenleg a kormánynak egy úgynevezett extra adója is érvényben van, a "túl alacsony" hordónkénti árat ellensúlyozandó. Azt szerintem a kormányhatározat visszavonásával eltörölhető. Talán egy jövőbeni Jobbik kormány meg is lépi...

Üdvözlettel: Jónás Kálmán"
Természetesen a többi szoboszlói képviselő véleményét is nyilvánosságra hozom, ha majd válaszolnak. Bíró Zoltán

Bíró Zoltán

 Ez itt a reklám helye:  

10forint.hu facebook csoport:

10forint.hu lájkolása és megosztása a fecebookon:

Ennek az oldalnak a lájkolása és megosztása a facebookon: