MIÉRT AZ ÁRRÉS CSÖKKENJEN?

 Ez itt a reklám helye:    

Az üzemanyag ára a világpiaci árból, az adókból és az árrésekből áll.

Világpiaci ár:

A világpiaci árat nem lehet népszavazással csökkenteni. A globális üzemanyag fogyasztásnak alig több mint 1 ezrelékét fogyasztjuk el mi a magyarok. A hazai fogyasztás drasztikus változása a világpiac szempontjából jelentéktelen hatású. Ez nem jelenti azt, hogy Ne tudnánk befolyásolni az üzemanyagok világpiaci árát. Képesek vagyunk rá, de csak picikét. Például az energiatakarékossággal egy kicsikét csökkenthető a kereslet, amely egy kicsikét csökkentheti a szénhidrogének világpiaci árát.

 Ez itt a reklám helye:    

Adók:

Jövedéki adó és ÁFA terheli az üzemanyagok árát. Hazám alaptörvénye tiltja az adókról történő népszavazást. Szerintem az ilyen demagóg népszavazásnak nem sok értelme lenne. Az adócsökkentés miatt csökkenni fog a költségvetés bevétele. A  kiesést ellentételezni kell akkor, ha a gazdasági növekedés erre nem nyújt fedezetet.  Kiadáscsökkentéssel, vagy más adóemeléssel kellene kompenzálni azt.

Az új alaptörvény pozitívuma, hogy kordában tartja a költségvetési hiányt. “Alaptörvény: N) cikk

  • (1) Magyarország a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti.
  • (2) Az (1) bekezdés szerinti elv érvényesítéséért elsődlegesen az Országgyűlés és a Kormány felelős.
  • (3) Az Alkotmánybíróság, a bíróságok, a helyi önkormányzatok és más állami szervek feladatuk ellátása során az (1) bekezdés szerinti elvet kötelesek tiszteletben tartani.”

2018 tavaszán országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A pártok becsületére legyen mondva egyikőjük sem kampányol a felelőtlen adócsökkentéssel.  A kilenc-tíz évvel ezelőtti világgazdasági válság megtanította a pártokat és a szavazókat is, hogy addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Senki sem akarja megismételni azt a gazdasági örültségét amit Gyurcsányék 2006-ban tettek. Gyurcsány balatonöszödi beszéde arról szól, hogy a gazdaság teljesítőképességével mit sem törődve emelték fel a költségvetési hiányt a csillagos egekbe.

Árrés:

Marad az árrés. Az árrés a beszerzési és eladási ár különbsége. Az árrés csökkentésével körülbelül 20 forinttal csökkenthető az üzemanyagok literenkénti ára. Az árcsökkenés a drága kutak esetén akár 50 forint is lehet. A nagyon-nagyon drága kutak esetén a csökkenés megközelíti a literenként 80 forintot.

Az árrés csökkentésnek nemzetgazdasági haszna lesz. A “hazai” olajipar horribilis osztalékot fizet ki évről évre külföldre. Ezt a hatalmas osztalékot faragjuk le a kezdeményezésekkel. Az olcsóbbá váló üzemanyagok miatt több pénzünk marad bármi mást venni. Ezáltal növekszik a kereslet, és a GDP.

Bíró Zoltán

 Ez itt a reklám helye:    

10forint.hu facebook csoport:

10forint.hu lájkolása és megosztása a fecebookon:

Ennek az oldalnak a lájkolása és megosztása a facebookon: